mammatillknut

Direktlänk till inlägg 5 december 2013

Williams förlossning

Av Lisa Öqvist-Häggström - 5 december 2013 19:30

Fredag 1/11, 39+6: detta var ju bf-dagen och såhär länge har jag aldrig varit gravid, då jag födde tidigare med både Knut och Agnes. Det kändes lite småspännande :) vi tog det mest lugnt under dagen, vi Halloween-målade Knut, vi var och åt middag hos barnens mormor med barnens morbror Rikard och vi byggde ihop Knuts säng. Blev sen lite överraskad på kvällen då jag plötsligt fick mensvärk och då tänkte jag att det kanske kör igång, men det hände ingenting och mensvärken avtog senare.Lördag 2/11, 40+0: var fortfarande lite överraskad över att förlossningen ännu inte dragit igång, men varken jag eller Andreas känner någon direkt panik över det. Jag mådde ju dessutom jättebra och hade inga besvär, så det gjorde absolut ingenting att jag gått över tiden. Vi pysslade med barnens rum under dagen och vi hann färdigt så att dom kunde sova sin första natt i sina nya rum. På kvällen kring klockan 21 får jag oregelbundna värkar och det blir jag ju väldigt förvånad över då jag aldrig haft det. Eftersom att det körde igång direkt pang bom med dom två andra, så tänkte vi ju att nu kör det nog igång direkt pang bom den här gången också. Vi var vaken länge och väntade, men värkarna blev inte starkare och dom blev inte regelbundna, så klockan 01 gick vi och la oss. Jag klarade av att somna då det ibland var länge mellan värkarna, sov bra under natten även om jag vaknade lite då och då av värkarna men det var ändå ingenting som störde mig så himla mycket. Det kändes spännande att gå och sova, förlossningen kanske skulle dra igång under natten.Söndag 3/11, 40+1: när jag vaknar på morgonen har jag fortfarande lite oregelbundna värkar, vilket kändes väldigt spännande. Under förmiddagen hade vi besök av barnens morbror Rikard som kom för att säga hej då, då han skulle åka hem till Umeå igen. Väldigt trist tyckte vi och självklart kände vi att det var lite otur, då vi kände på oss att bäbisen snart skulle komma och han skulle missa den...


Klockan 11.30 ringde jag till förlossningen och pratade med en barnmorska där och förklarar läget. Jag säger även att jag är ju lite förvånad över att jag har oregelbundna värkar sedan gårdagskvällen och att det ännu inte dragit igång ännu som med dom andra. Hon säger inte så mycket mer än att jag ska avvakta till värkarna blir mer regelbundna, vilket är självklart.


Klockan 12.30 ringde jag till mamma som är våran jourhavande barnvakt. Det kändes som att det var lika bra att dom fick åka dit under dagen och få sova över, ifall förlossningen skulle dra igång. Hon skulle iväg och jobba kl 16.00, men hon fick ringa och fixa vikare och sen skjutsar vi dit barnen strax före kl 14.00 Jag har fortfarande oregelbundna värkar.


Kring klockan 15.00 går vi på Coop för att köpa middag. Medans vi går på Coop så hinner jag ha 4 värkar på 20 minuter och jag känner att dom blivit lite starkare, det är ett ändrat mönster på mina värkar. I bilen påväg hem och väl hemma så börjar värkarna komma tätare, men vi ställer oss och fixar middag och sätter oss framför tvn och en film.


Klockan 16.10 ringer jag till förlossningen och förklarar att nu har värkarna blivit starkare och mer regelbundna, att dom kommer med 3-4 minuters mellanrum. Dom säger åt oss att komma in.


Klockan 16.25 åker vi hemifrån och klockan 17.30 är vi uppe på förlossningen. Bilfärden till sjukhuset gick bra, värkarna är absolut inga problem även om en del gör lite ondare. Promenaden in till förlossning gick lite halvsakta då jag hann få några värkar på den långa sträckan från parkeringen och sen genom hela sjukhuset innan vi väl var uppe på förlossningen.


Väl uppe på förlossningen hamnar vi i förlossningssal 5, vilket är samma förlossningssal som med dom två andra barnen och vi kände oss hemma i det rummet. Jag får lägga mig på sängen och jag kopplas upp direkt på ctg. Ctgn visa att värkarna avtagit lite grann och blivit mer oregelbundna igen, vilket var väldigt irriterande! Vi bestämde oss för att gå ett varv runt sjukhuset, då jag verkat få mer eller starkare värkar när jag varit uppe och promenerat. Vi gick en rejäl sväng och gick runt hela sjukhuset, jag visade Andreas b.la vars jag tidigare jobbat och så gick vi ner i källaren och promenerade där och sen upp 6 trappor (inte hissen ;) innan vi var tillbaka på förlossningen. Nu kändes värkarna lite mera och under promenaden fick jag stanna till några gånger. Nu byter jag om till sjukhuskläder.Klockan 18.51 görs en undersökning och jag är då öppen 4-5 cm! Jag blir förvånad över hur lite jag öppnat mig, så lite har jag aldrig varit öppen tidigare och jag är ju van att dom andra förlossningarna gått fortare. Jag går runt inne i salen för att hålla igång värkarna, jag får in ett gåbord så att jag kan stödja mig när värkarna kommer. Har påkopplat ctgn samtidigt och ibland är det lite dålig kontakt eftersom att jag står upp.


Klockan 19.28 börjar jag ta lustgas. Den har inte fungerat dom tidigare förlossningarna och jag var lite osäker på om den skulle fungera, men jag testade den och den fungerade perfekt! Den tog verkligen bort dom högsta pikarna av värkarna och det var väldigt skönt. Våran supergulliga barnmorska går igenom förlossningen och krystningar med mig, men jag har väldigt ont och andas i lustgasen, så jag är inte så himla koncentrerad på det hon säger just då.Klockan 19.50 är jag öppen 6 cm och det har verkligen gått sakta. Barnmorskan tar hål på hinnorna och sätter en skalpellelektrod på bäbisens huvud. Efter att hon tagit hål på hinnorna, så ökar mina värkar och jag får ont och andas för fullt i lustgasen. Jag får inte direkt några värkpauser, precis som tidigare förlossningar och värkarna är långa och håller i sig i 90 sekunder. Så först ha värkar i 90 sekunder och sen inte få någon paus på det, då gör det verkligen ont! Jag testar ligga på sidan.


Klockan 20.45 har jag öppnat mig 7 cm och det går så himla segt! Och ont har jag! Jag får ligga väldigt mycket med lustgasen, då jag har så täta, långa värkar och nästan inga värkpauser.


Klockan 21.22 kommer nattpersonalen in och presenterar sig. Nattbarnmorskan gör sin första undersökning kl 21.38 och då har jag öppnat mig 8 cm. Jag kommer ihåg att när nattbarnmorskan säger att jag har öppnat mig 8 cm så svär jag för fullt och jag frågade riktigt argt: ”skojjar du med mig?” :P jag var riktigt irriterad över att jag öppnat mig så himla sakta, ca 1 cm i timmen, jag ville att det skulle gå lika fort som med dom två andra!


Klockan 21.54 är jag öppen 10 cm, så dom 2 sista cm gick fortare, så nu var det bara att vänta in krystvärkarna! Jag har ju sen tidigare förlossningarna väldigt dålig erfarenhet med krystvärkarna. Med Knut så hade jag i princip inga pga epiduralen. Med Agnes hade jag inte heller ordentliga krystvärkar och den gången hade jag ingen epidural. Så detta moment är ju något som jag gruvat mig för. Och självklart så blev det som tidigare förlossningar och jag känner inte direkt krystvärkarna. Men klockan 22.03 får jag börja krysta, även om jag inte direkt känner några krystvärkar och då är det svårt att krysta ordentligt. Jag är ganska trött och tycker inte att jag orkar trycka på eller hålla i. Men efter möda och värk, så föds William klockan 22.24


Han kom ut (som sin storasyster) med handen först. Han hade handen knuten och hade den i ögonhöjd, så han hade direkt ett blåmärke kring ögat. Han hade även navelsträngen virad runt halsen och runt magen, så han blev stasad och han var då svullen kring ögonen. Inga bristningar eller andra skador fick jag, väldigt skönt att slippa sånt. Eller en liten reva hade han gjort på urinröret, men den var inte stor och det är något som läker snabbt av sig själv. Och det var inget som jag kände av och inte heller kände när jag kissade. Vi myste en stund och sen kom dom in med grattisbrickan.Sen gick jag in i duschen och jag stod där inne ett bra tag, minst en halvtimme! Barnmorskan hann komma och kolla så att jag inte tuppat av inne i duschen ;) riktigt skön dusch vare! Sen var det dax för mätning och vägning. Jag satt på sängen och när Andreas satte William på vågen, så fick jag en chock då jag såg att vikten för över 4000 gram och sen stannade på 4315 gram och 51 cm lång! Det var en stor lillebror vi fått :)


Strax innan klockan 01 så gick vi till BB och där fick vi komma in i sal 10, vilket är ett enkelrum. Det var samma sal som vi hade när Knut föddes, med Agnes fick vi dubbelsal och delade med andra mammor och pappor. Anledningen till att vi fick enkelrum, var för att det var ju så tomt där på bb! När vi satte Williams nål på årstavlan, så var han den enda som var född den 3/11 och dagen före var det bara en som var född. Så inte undra på att vi fick enkelrum och det var väldigt skönt! Klockan var närmare 02 innan vi la oss och sova, gissa om vi var trötta då! Första natten gick bra och William sov hela natten, han fick sova med mig och vi passade på att mysa. Sen sov vi länge dagen efter och frukosten hann dukas bort. Men det var skönt och vi behövde nog det. Klockan 16.30 hade William sitt läkarbesök och efter den så for vi hem, även om personalen tyckte att vi kunde stanna åtminstone en natt till och det var väl för att det var så tomt där på bb ;)Klockan var precis kring 20.00 när vi kom hem, så vi bestämde att Knut och Agnes fick sova en till natt hos deras mormor. Och kan ju säga att det var väldigt skönt att vi sov första natten ensamma och att vi fick vakna upp i lugn och ro. Sen strax efter lunch så for vi till barnens mormor för att hämta upp våran storebror och storasyster. Självklart blev det kärlek vid första ögonkastet ♥


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lisa Öqvist-Häggström - Måndag 22 juli 23:10


I eftermiddag har vi åkt till Ormskär för första gången :) jäkla vad vackert det var där! Inte visste jag att vi kunde ha något så vackert i lilla Kalix. ...

Av Lisa Öqvist-Häggström - Söndag 21 juli 12:23


Igår hade vi middagsgäster :)

Av Lisa Öqvist-Häggström - Lördag 20 juli 11:24


I torsdags åkte vi till Kalix för att sova en natt, sen på fredagen hann vi göra en massa roligheter i Kalix :) vi gick på tivoli, bowlade och gick på bio å såg Lejonkungen. Sen på kvällen körde vi tillbaka till stugan efter ett roligt dygn i Kalix :...

Av Lisa Öqvist-Häggström - Torsdag 18 juli 14:25


Idag har Owe fått komma en sväng å åka båt :D han tyckte det var roligt tills Andreas råkades knuffa in honom i vattnet ;D ...

Av Lisa Öqvist-Häggström - Onsdag 17 juli 23:44


Ikväll tog vi båten en sväng till Båtskärsnäs å hälsade på Inger å barnens morfar :) ...

Presentation


Hej! Jag heter Lisa, jag är 30 år och är fru, sjuksköterska, husägare, Volvoägare och 3-barnsmamma! =)

♥ Knut 2010-06-01 ♥
♥ Agnes 2012-05-31 ♥
♥ William 2013-11-03 ♥

Välkommen hit!

Senaste inläggen

Tidigare år

Kategorier

Arkiv

Sök i min blogg

Statistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se